12-01-10

Fun & Kids

Wie graag in de keuken bezig is en ook voor z'n spruit iets verder wil gaan dan een potje Olvarit open te draaien, moet zeker eens gaan kijken op de portaalsite Fun-n-Kids. Ik kwam hier terecht in mijn zoektocht naar een leuke, lekkere maar ook nog een beetje verantwoorde verjaardagstaart voor Kleine Man. Bij de onthaalmoeder is het de gewoonte dat jarige kindjes een taartje of iets dergelijks meebrengen, maar ik wil hem en zijn medekindertjes aldaar nu ook weer niet volpompen met suiker of chocolade.

In eerste instantie wilde ik een kwark- oftwel in schoon Vlaams plattekaastaart maken met vers fruit erin. Onze onthaalmoeder is echter allergisch aan lactose. Ze zei dat ik met haar geen rekening hoefde te houden qua taartkeuze, maar als het niet voor haar is, voor wie dan? Bij wie zou ik dan eer van mijn taartenwerk kunnen halen? Bij Kleine Man? Die verslindt alles wat min of meer eetbaar is. Witloof, rijstkoekjes of groentesoep. Alles verdwijnt even snel. Niet echt een referentie, dus. Bij N. dan? Dat kindje van twee jaar oud, dat alleen wil eten als het zoetigheid is? Ik dacht het niet. Of bij E.? Een meisje van een half jaar, dat thuis nooit patatjes krijgt en dus hevig protesteert bij het zien van een lepeltje? Nope. Als de onthaalmoeder niet mee kan eten van Kleine Man zijn verjaardagstaart, dan kan ik beter een pak koeken gaan halen in de supermarkt en daar een kaarsje in prikken.

Maar goed, ik moest dus op zoek naar een lactosevrij recept, of een taart met ingrediënten die vervangbaar zijn door lactosevrije varianten. En zo kwam ik op bovenvermelde site en de Yoghurt-Aardbeienmousse terecht. Voor wie te lui is om op de link te klikken, vat ik hier graag even het onderdeel Gerechten voor u samen. Misschien overtuig ik u alzo toch nog van het nut om een extra klikje te doen.
De gerechten zijn onderverdeeld in:
- Bakken (koekjes, broodjes, brood en cake): mjam, alleen al voor de geur zou je dat iedere dag doen.
- Koken aan tafel (gourmetten enzo): persoonlijk niet zo'n fan van, maar als kind vond ik dat wel te gek.
- Basisrecepten: nooit overbodig.
- Lunchgerechten (middageten): ik kan haast niet wachten tot Kleine Man groot genoeg is om die dingen ook te eten. Ik krijg er zelf honger van! En 't is eens wat anders dan de traditionele boterham met hesp/kaas.
- Bijgerechten: ook leuk voor in 't weekend bijvoorbeeld, als er wat meer vrije tijd is om in de keuken te staan.
- Moeilijke eters: ik ben gezegend met (voorlopig) een alleseter, maar wie weet, misschien wel van toepassing op Prutske (laten we hopen van niet)?
- Dinergerechten (avondeten)
- Nagerechten (toetjes): maak ik persoonlijk het liefst, maar doe ik het minst. En welk kind zegt nu nee tegen een lekker dessertje? Zeker als ze zelf mogen helpen om het te maken!
- Gezonde, lekkere en snelle tussendoortjes: need I say more?
- Soepen: Kleine Man is dol op soep, en ook wij eten in het weekend vaak een stevige soep met een boterham als middageten bijvoorbeeld. Dit weekend nog overheerlijke erwtensoep. 't Was er het weer voor.
- Kinderfeestjes en traktaties: voor al wie peuters en kleuters heeft en ze niet met het traditionele doosje Smarties naar school wil sturen op hun verjaardag.
- Vegetarische gerechten: voor de liefhebbers.

En? Heb ik u al overtuigd om eens naar die site te surfen? Ik heb ze alvast opgeslagen onder Mijn Favorieten. En ik ga me zeker en vast niet beperken tot Kleine Man als ik deze gerechten uitprobeer!

08:30 Gepost door Hector en Fonzie in Eten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-12-09

Varken

Dit weekend waren we met die vrienden waar ik het gisteren over had, bezig over de eetgewoonten van onze Kleine Mannen. Zij vertelden dat hun spruit heel graag boterhammetjes eet. Als ze hem er een geven, dan gaan zijn oogjes blinken en staart hij eerst vol bewondering en met een gelukzalig gezichtje even naar het boke in zijn hand voor hij eraan begint.

Zo niet bij onze Kleine Man. Als hij een boterhammetje ziet (het hoeft niet eens het zijne te zijn), dan spert hij zijn ogen wijd open, strekt hij dwingend zijn handje uit, grabbelt het boke als een razende uit mijn hand en propt het als een wild beest in zijn mond. Hoe meer tegelijk hoe liever.

Dit om te illustreren wat een varkentje onze Kleine Man is als het op eten aankomt.

08:41 Gepost door Hector en Fonzie in Eten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-10-09

Spaghetti

Zoals gezegd lever ik de laatste tijd serieuze inspanningen om tegen een uur of 6 een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Daarbij moet ik mij bij momenten wel wat inhouden. Wij eten namelijk nogal graag pikant eten. Ik betwijfel of Kleine Man zijn darmpjes daar zo blij mee zouden zijn. Dus let ik er nu op dat onze maaltijden Kleine Man-proof zijn.
Vandaag op het menu: spaghetti. De curry, cayennepeper, provençaalse kruiden en sambal liet ik maar achterwege. Puur natuur. En o verrassing: het smaakte even lekker. Spaghetti is echter een redelijk technisch iets, zo blijkt. Kleine Man kreeg wat stukjes groenten en wat sliertjes op zijn bordje. Die groenten - geen probleem. Die sliertjes - not so easy... Maar hij had er zijn bezigheid mee en met af en toe wat ondersteuning van mama en papa om de moed niet te verliezen, heeft hij zich dapper door zijn bordje geworsteld. En wij hadden ons plezier met toekijken!

Kleine Man en de spaghetti in enkele sfeerbeelden:

IMG_2951IMG_2950IMG_2956

19:31 Gepost door Hector en Fonzie in Eten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |